en:Mallisto (sivut):Kaasuhybridit:Kaasuhybridit FI/FI

Kysymyksiä ja vastauksia

Kaasuhybridi on huoleton valinta

Keräsimme oheen muutamia kaasuautoiluun liittyviä yleisimpiä kysymyksiä. Lisätietoja saat SEAT-liikkeestä.

Tietoa kaasuautoilusta


Kaasuhybridin ajo-ominaisuudet eivät poikkea ”perinteisistä” autoista mitenkään. Tunne ajon aikana on samanlainen, koska kaasuhybridien moottoreiden suorituskyky on identtinen vastaavan tehoisten bensiinimoottoreiden kanssa.

Kaasusäiliöt on suunniteltu, valmistettu ja sertifioitu korkeimpien teollisuusstandardien mukaisesti. Ne on varustettu varoventtiilillä ja mahdollisen tulipalon sattuessa venttiili päästää kaasua ulkopuolelle kontrolloidusti estäen suuremman vahingon tapahtumisen. Kaikki komponentit on testattu kestäviksi äärimmäisissä olosuhteissa. Normaalisti säiliön maksimipaine on noin 200 baaria, mutta se on suunniteltu kestämään yli kaksi kertaa enemmän.

SEATin uuden hinnoittelun ansiosta kaasuhybridimallien hinnat muuhun SEAT-mallistoon verrattuna ovat pitkälti samalla tasolla, kaasuhybridimallit ovat ainoastaan noin tuhat euroa normaalia mallia kalliimpia. Sijoitus kaasuhybridiin maksaa itsensä pian takaisin, kaasu polttoaineena säästää dieseliin verrattuna on n. 30 % ja bensiiniin verrattuna jopa n. 55%.

Kaasuajoneuvojen käyttö on samanlaista kuin perinteisillä autoilla, joten huoltokin tehdään vastaavalla tavalla, eikä esim. sytytystulppia tai suodattimia tarvitse vaihtaa sen useammin kuin muissakaan malleissa. Kaasuautojen huoltoväli on kiinteä, 1 vuosi tai 15 000 kilometriä riippuen siitä kumpi näistä tulee ensin täyteen.

Ainoa mainittavampi eroavaisuus on oikeastaan katsastuksessa, jossa normaalin katsastuksen lisäksi tarkistetaan kaasujärjestelmän tiiviys ja säiliöiden kunto.

Kaasuhybridiin saa myös normaalisti SEAT Huolenpitosopimuksen, joka avulla huoltokulut ovat tiedossa ennalta.  

Lue lisää Huolenpitosopimuksesta

 

Kaikkiin Suomessa myytäviin kaasuautoihin voi tankata joko bio- tai maakaasua, jotka molemmat ovat metaania. Kaasuautoilija voi tankata aina samaa kaasua tai vaihtaa halutessaan kaasusta toiseen milloin tahansa. Useimmilla kaasutankkausasemilla on valittavana sekä bio- että maakaasua, osassa pelkästään biokaasua.

Kotimainen biokaasu vähentää merkittävästi polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosenttia perustuen Energiaviraston hyväksymään kestävyysjärjestelmään. Maakaasun hiilidioksidipäästöt ovat noin 25 % alhaisemmat kuin bensiinillä. Kaasuauton virallinen CO2-päästölukema ilmoitetaan maakaasun päästöjen mukaan huolimatta siitä, millä käyttövoimalla autolla todellisuudessa ajetaan.

Suomessa myytävissä kaasuautoissa on kaasutankkien lisäksi myös bensiinitankki. Toimintamatka on mallikohtainen ja riippuu kyseisen mallin kaasusäiliöiden määrästä, kapasiteetista sekä bensiinitankin koosta. Esimerkiksi SEAT Leon TGI-mallissa on kolme kaasusäiliötä (yhteensä 17,3 kg kaasua) ja toimintamatka kaasulla ajettaessa on yhteensä noin 400 kilometriä. Lisäksi autossa on 9-litrainen bensiinisäiliö.

Kaasuauto toimii kylmässä erittäin hyvin. Kaasuauto käynnistyy bensalla ja siirtyy välittömästi sen jälkeen käyttämään kaasua. Kaasu ei voi jäätyä missään ajo-olosuhteissa, jäätymispiste on -160 °C.

Tankkausasemilla on ilmoitettu vertailulitrahinnat erikseen bio- ja maakaasulle. Kaasun mittayksikkö ilmoitetaan kiloina. Yksi kilo kaasua vastaa n. 1,5 litraa bensiiniä ja n. 1,3 litraa dieseliä.

Suomessa autoilun verotus muodostuu kertaluontoisesta autoverosta ja vuosittaisesta ajoneuvoverosta, joka sisältää perusveron ja käyttövoimaveron muilta kuin bensiinikäyttöisiltä autoilta. Kaasuautolle on asetettu käyttövoimavero, joka määräytyy kaasuauton massan mukaan ja on keskikokoisella henkilöautolla noin 200 euroa vuodessa. Vastaava vero dieselautolla on lähes kaksinkertainen.

Rakenna auto

Rakenna auto

Katso jälleenmyyjät

Katso jälleenmyyjät

Varaa huolto

Varaa huolto

Varaa koeajo

Varaa koeajo