en:SEAT-tietoa:Mikä on WLTP? FI/FI

Kulutusarvojen uudet standardit

WLTP-kulutusmittaus

Uusi WLTP-päästönormi astui voimaan Euroopassa kaikkien myytävien autojen osalta 1.9.2018 ja syrjäytti aiemmin voimassa olleen NEDC-päästönormin. Uuden WLTP-päästönormin myötä autojen ilmoitetut kulutus- ja päästöarvot vastaavat entistä paremmin käytännön ajo-olosuhteita.  

Lue lisää WLTP-päästönormista näiltä sivuilta tai kysy lisää SEAT-jälleenmyyjilltä.

Nämä kolme keskeistä tekijää vaikuttavat testiin:

Aerodynamiikka
Mitä aerodynaamisempi auto, sitä pienempi ilmavastus ja sitä vähemmän kulutusta. Pienimmilläkin auton aerodynamiikan muutoksilla voi olla suuri vaikutus pitkän aikavälin polttoaineen kulutukseen.

Renkaiden vierintävastus
Ajaessa renkaiden vierintävastus lisää kulutusta. Siksi on tärkeää suunnitella renkaat mahdollisimman energiatehokkaaksi ja pitää rengaspaineet oikeina.

Paino
Raskaat asiat vaativat enemmän energiaa liikkuakseen. Joten mitä kevyempi auto, sitä vähemmän polttoainetta se tarvitsee. Keveys tuo siis energiatehokkuutta ja parantaa myös auton käsiteltävyyttä.

Mitä sinun tarvitsee tietää

Kyse on täsmällisyydestä ja oikeellisuudesta. Samanlaisen ajoneuvon pitää joka puolella maailmaa tuottaa samanlainen testitulos. Se on yksi suurimmista autoalan muutoksista.

Realistisemmat ajosyklit

Tiukemmat testiparametrit ja analyysi

Lisävarusteiden tarkempi huomioiminen

Täsmällisemmät lämpötilat

Mitä uusi standardi sisältää

  NEDC WLTP
Asetuksen aikataulu EU:ssa 1998-08/17 09/17 uusien moottoreiden hyväksyntä (09/18 kaikki ensimmäistä kertaa rekisteröitävät ajoneuvot)
Lisävarusteet  Ei oteta huomioon Otetaan huomioon (aerodynamiikka, renkaiden vierintävastus, paino)
Vaiheet/alkulämpötila "kaupunkiajo/maantieajo", kylmäkäynnistys "alhainen/keskisuuri/korkea/erittäin korkea", kylmäkäynnistys
Kesto/matka 1.180 s / 10.966 m  1.800 s / 23.274 m 
Nopeus maksiminopeus 120 km/h, keskinopeus 33,6 km/h maksiminopeus 132 km/h, keskinopeus 46,5 km/h
Tyhjäkäynti  295 s  234 s 
Kiihdytys maksimi 1,04 m/s2, 0,50 m/s2 keskiarvo maksimi 1,58 m/s2, 0,39 m/s2 keskiarvo

RDE-mittaus

WLTP-mittauksen lisäksi Euroopassa on käytetty RDE-mittaustapaa vuoden 2017 syyskuusta alkaen. RDE on lyhenne sanoista Real Driving Emissions. Toisin kuin NEDC- ja WLTP-päästömittaukset, RDE-mittausta ei tehdä dynamometrissä vaan muun liikenteen joukossa. Testauksessa mitattuja päästöjä (typenoksidi- ja hiukkaspäästöt) kutsutaan todellisiksi ajonaikaisiksi päästöiksi.

RDE-mittauksessa autolla ajetaan reitti, joka sisältää kaupunkiajoa, maantieajoa ja moottoritieajoa satunnaisin kiihdytyksin ja jarrutuksin. Kaupungissa keskinopeus on 15–40 km/h ja enintään 60 km/h, maantiellä 60–90 km/h ja moottoritiellä 90–145 km/h.

Mittauksen ajaksi autoon asennetaan PEMS (Portable Emission Measurement System) -mittausyksikkö. Tämä laite mittaa typenoksidi-, hiilimonoksidi-, hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöt. Ajomatka kestää 90–120 minuuttia. Ulkolämpötilan on oltava -7 ja +35 °C:n välillä, ja auton ilmastointilaite voi olla käytössä.

Uudet kulutuslukemat
– Usein kysytyt kysymykset

1. Mitä ovat NEDC, WLTP ja RDE?

NEDC (New European Driving Cycle) on dynamometrissä tehtävä henkilöautojen ja kevyiden hyötyajoneuvojen päästöjen ja polttoaineenkulutuksen mittaustapa, joka on ollut käytössä koko Euroopassa vuodesta 1992.

Nykyään NEDC on korvattu kansainvälisellä WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) -mittaustavalla. Uuden mittaustavan tavoitteena on mitata ajoneuvon polttoaineenkulutusta entistä todenmukaisemmin, ja se perustuu mukautettuun testijaksoon, jossa on tarkemmat määritykset.

WLTP-mittauksen lisäksi päästöjä mitataan Euroopassa RDE (Real Driving Emissions) -mittauksella, joka suoritetaan muun liikenteen joukossa.

 

2. Mikä on WLTP- ja RDE-mittaustapojen ero?

WLTP-mittaus tehdään dynamometrissä vakio-olosuhteissa, kun taas RDE-mittaus tehdään julkisilla teillä. RDE-mittauksessa autolla ajetaan erilaisilla tieosuuksilla 90–120 minuuttia satunnaisin kiihdytyksin ja jarrutuksin. 

 

3. Milloin WLTP ja RDE astuvat voimaan?

WLTP- ja RDE-mittaukset on otettu käyttöön vaiheittain vuoden 2017 syyskuusta alkaen. Vuoden 2018 syyskuusta lähtien WLTP-mittaus ja RDE-mittauksen hiukkaspäästöosuus ovat olleet pakollisia kaikille uusille rekisteröitäville ajoneuvoille. Syyskuusta 2019 alkaen kaikille uusille rekisteröitäville ajoneuvoille on tehtävä myös RDE-mittauksen typenoksidiosuus.

 

4. Mitä käytännön vaikutuksia WLTP:llä on?

WLTP-mittauksen tarkoitus on saada entistä todenmukaisemmat polttoaineenkulutus- ja päästölukemat. Tämä voi tarkoittaa, että polttomoottorilla varustetuille autoille ilmoitetaan entistä suurempia polttoaineenkulutus- ja hiilidioksidipäästölukemia. Myös moottorin ja lisävarusteiden valinta vaikuttaa polttoaineenkulutus- ja hiilidioksidipäästölukemiin. Maan lakien mukaan tämä voi korottaa myös päästöveroja.

 

5. Miten SEAT ottaa käyttöön WLTP-määritykset? 

Syyskuusta 2018 alkaen kaikki SEAT-mallit on mitattu WLTP-mittaustavalla.

Rakenna auto

Rakenna auto

Katso jälleenmyyjät

Katso jälleenmyyjät

Varaa huolto

Varaa huolto

Varaa koeajo

Varaa koeajo